< vorige vraag volgende vraag > 

Wat is het verschil tussen houtvrij papier en kringlooppapier?

Papier wordt gemaakt van hout. De houtvrije soorten worden dus ook van hout gemaakt. Voor papier kun je ook karton invullen: karton is niets anders dan dik papier. Oudpapier wordt gebruikt om kringlooppapier van te maken. Dat is dus ook papier dat zijn oorsprong in hout vindt. Hout: dat kunnen zowel naald- als loofbomen zijn. Vaak wordt ook dunningshout van beide boomsoorten gebruikt. In alle gevallen wordt de bast van de boom verwijderd.

Houtvrij is een vakterm voor papier dat is gemaakt van papiervezels die langs chemische weg van elkaar zijn losgemaakt. Je houdt dan pure cellulose over. Dat wil zeggen andere stoffen die in hout voorkomen (zoals lignine), zijn door de chemisch behandeling uit het hout verwijderd. De kleur van de verkregen vezelbrij is (licht)bruin of crème.

Houthoudend is jargon voor papier dat is gemaakt van papiervezels die op een mechanische manier (wrijven en/of malen) van elkaar zijn losgemaakt. In tegenstelling tot houtvrij zitten alle stoffen die in het hout voorkomen nog bij (tussen) de papiervezels. Daarom verkleurt houthoudend papier snel in de zon en houtvrij papier niet. De kleur van de verkregen vezelbrij is crèmekleurig (logisch, net als de kleur van blank hout).

Wit maken (bleken): de meeste papiersoorten wil men wit maken voor beter kleurcontrast bij het bedrukken en dergelijke. Zowel houtvrije als houthoudende papiersoorten kunnen bijvoorbeeld met waterstofperoxide worden gebleekt.

Uitzonderingen - papier of karton dat niet van hout wordt gemaakt - zijn er ook, zij het in geringe hoeveelheden. Voorbeelden zijn bankbiljettenpapier (gemaakt van katoenvezel), bamboepapier (van vezels van de stengel), mineraalpapier en rijstpapier. Deze bijzondere papiersoorten hebben niets te maken met houtvrij of houthoudend of gerecycled papier.