Feiten en cijfers

GPG-project

Beeldmateriaal

Regelgeving/ beleid/ standpunten

Artikelen

Kringlooproute

Consumentenfolder

Oudpapier inzamelen loont, want oudpapier is geld waard. Verenigingen, (sport)clubs, scholen, kerken, scoutings, e.d. die oudpapier inzamelen kunnen zo een aardig extraatje voor de verenigingskas bijverdienen. Een paar tips:

Tip 1: Neem als bestuur het besluit om oudpapier in te gaan zamelen.

Tip 2: Selecteer een oudpapieronderneming, kies op kiloprijs én op advies en service.

Tip 3: Kies het juiste formaat container, plaats hem bereikbaar en veilig.
Uw oudpapieronderneming adviseert u graag hierbij. Een volle zeecontainer levert meer op maar het oudpapier moet dan goed worden gestapeld (vrijwilligers nodig) en het duurt langer voor hij vol is, een rolcontainer is eenvoudiger te vullen en is sneller vol. Zorg dat er een aanspreekpunt binnen de vereniging is: iemand die zorgt dat de inzameling goed loopt.

Tip 4: Informeer uw leden waar de container staat, waar hij voor is en enthousiasmeer hen.
Informeer leden dat uw vereniging oudpapier inzamelt en waarom. Doe dit via coaches en begeleiders, e.a., via het clubblad, de nieuwsbrief en de website (homepage), via posters in de kantine. Doe een inzamelactie tijdens de open dag. Maak oudpapier inzamelen cool: goed voor de vereniging en goed voor het milieu. Papiercontainer oppimpen? Vraag uw oudpapierinzamelaar. Zoek publiciteit via de lokale krant. Stuur regelmatig een berichtje uit via Twitter, Facebook, Hyves.

Tip 5: Informeer uw leden over de extra verenigingsinkomsten en bestemmingen daarvan.
Houd uw leden enthousiast om in te zamelen, informeer regelmatig hoeveel al is ingezameld, laat teams ideeën aandragen voor besteding van de opbrengst, enz.

PRN heeft folders, scheidingswijzers en stickers beschikbaar die helpen om het nut van oudpapier inzamelen uit te leggen en te onderstrepen. En om uit te leggen wat wel en wat niet bij het oudpapier mag. Raadpleeg de Boekenwurm, ga naar Downloads of neem contact op met de Helpdesk.

Bekijk hier meer tips & trucs.