Consument wil ook best drankenkartons inzamelen

Den Haag – Liefst twee derde van de Nederlanders wil naast glas, papier en plastic ook best drankenkartons inzamelen. Dit blijkt uit onderzoek van researchbureau SAMR.

Bijna 85% van de gemeenten in Nederland zamelt al drankpakken in. De zuivel-, sap- en soeppakken zijn na gebruik goed te recyclen, waardoor minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit is goed voor het milieu. Gemeenten zamelen de pakken op verschillende manieren in. In een zak met het plastic en metaal (PMD-zak) of bijvoorbeeld via een verzamelpunt.

Uit het onderzoek van SAMR onder 1.000 respondenten blijkt dat vier op de tien inwoners van deze gemeenten niet weet dat de drankpakken kunnen worden ingezameld.

Inclusief dop

Dat de drankenkartons volledig recyclebaar zijn, inclusief de dop, is ook geen bekend gegeven. Mannen hebben hier meer kennis over dan vrouwen, hoewel de meerderheid van de vrouwen aangeeft thuis de regie te hebben over de afvalscheiding. Over het algemeen zijn mensen positief over het inzamelen van afval. Vrouwen scheiden vaker afval omdat er dan minder restafval over blijft. Mannen geven juist vaker aan dat afval te scheiden om de reden dat er door afvalscheiding minder grondstoffen worden gebruikt.

In veel gezinnen helpen de kinderen al mee om het afval te scheiden. Dit stimuleert bijna de helft van de ouders, zo blijkt uit onderzoek van researchbureau SAMR. Met name in gemeenten waar actief gerecycled wordt, levert de jeugd zijn bijdrage aan het gescheiden inzamelen van het afval, zoals glas, papier en drankpakken.

Stichting Hedra

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Hergebruik Drankenkartons (HEDRA). HEDRA streeft naar een landelijke, efficiŽnte inzameling en recycling van drankenkartons in Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Eggermont, stichting HEDRA, tel.†+31 115 631424 / +31 6 53105429

www.hedra.nl