Nascheiding oudpapier en -karton is verspilde moeite

Vorige week stemde de gemeenteraad van Amsterdam in met het investeringsvoorstel van AEB Amsterdam voor het bouwen van een nascheidingsinstallatie voor huishoudelijk afval. Met deze installatie wil AEB onder andere, als bijvangst, oudpapier en –karton scheiden. De doelstelling van de nascheidingsinstallatie is het verhogen van het afvalscheidingspercentage in Amsterdam van 20 naar 65 procent. AEB zegt desalniettemin volledig in te blijven zetten op bronscheiding van oudpapier en –karton. Dat is maar goed ook, want nascheiden van oudpapier en –karton levert geen nuttige grondstoffen op die hergebruikt kunnen worden en zorgt daarmee niet voor een verhoging van het scheidingspercentage.

De papierindustrie kŠn en mŠg uit nascheiding afkomstige secundaire grondstoffen niet inzetten voor de productie van nieuw papier- en karton. Het is te vervuild door de gemengde inzameling met ander afval. Alternatieve toepassingen voor grote volumes nagescheiden oudpapier en –karton zijn er niet. Materiaalhergebruik van het nagescheiden papier en –karton is milieuhygiŽnisch en economisch niet haalbaar en het materiaal voldoet niet aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen voor de papierindustrie. De nagescheiden fractie oudpapier en -karton is enkel geschikt voor verbranding… en laat dat nu juist niet passen in de prijzenswaardige scheidingsambitie van de gemeente Amsterdam.

De papier- en kartonketen denkt graag mee met AEB en de gemeente Amsterdam om het scheidingspercentage voor oudpapier en –karton werkelijk te verhogen en zo verspilling tegen te gaan. † † ††