Papierketen is tegen introductie Ja-Ja sticker voor reclamefolders in Amsterdam

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) is introductie van een Ja-Ja sticker voor reclamefolders een oplossing voor door haar vermeende verspilling van hout en papier voor de productie van reclamefolders. De papierketen is tegenstander van een dergelijke opt-in regeling, omdat de reclamefolder van 100% gerecycled papier wordt gemaakt en omdat 45% van de Amsterdammers een Nee-Nee of Nee-Ja sticker op de brievenbus heeft en daarmee al aangeeft dat zij geen folders willen ontvangen.

In Amsterdam wordt slechts 38% van het oudpapier van huishoudens gescheiden, 62% wordt verbrand in plaats van hergebruikt. PRN en de bij PRN betrokken bedrijven willen Amsterdam graag helpen om Amsterdammers beter oudpapier te laten scheiden. Dit is de echte uitdaging om verspilling tegen te gaan en Amsterdammers te betrekken bij de duurzaamheidsambities van hun gemeente.

In een brief aan de gemeenteraad hebben PRN, de Koninklijke VNP en Papierenkarton.nl aangegeven dat in plaats van het tegenwerken van een goedwerkend systeem (Nee-Nee en Nee-Ja stickers) en een biobased product (papier en karton) de inzameling en verwerking van oudpapier aanzienlijk verbeterd kan worden. Samen met het bedrijfsleven kan Amsterdam een meer circulaire economie ontwikkelen.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft het voorstel voor invoering van de Ja-Ja sticker is aangenomen. CDA, VVD en Partij voor de Ouderen stemden tegen, wilden nader onderzoek naar de gevolgen. CDA heeft de misleidende milieugrondslag van het voorstel aan de orde gesteld. Het is nu wachten op de definitieve APV tekst. Mail DB en het KVGO overwegen juridische stappen.

Meer informatie en downloads vindt u op Papierenkarton.nl.

Op MailDB.nl vindt u een volledig beeld van de gevoerde discussies met de gemeente Amsterdam. Lees de standpunten van MailDB en een uitgebreide toelichting in de achterliggende documenten.