Formulieren/ protocollen

Feiten en cijfers

GPG-project

Beeldmateriaal

Regelgeving/ beleid/ standpunten

Rapporten

Persberichten

Artikelen

Productieproces

Kringlooproute

Consumentenfolder

Minder vervuiling in huishoudelijk oudpapier


De vervuiling in het huishoudelijk oudpapier bedroeg in 2015 3,78% (33 miljoen kilo). Dat is 0,38% of te wel 3 miljoen kilo minder dan de 4,16% in 2014. Er zitten vooral minder diepvriesverpakkingen en drankenkartons in het oudpapier. Dat is toe te schrijven aan de gescheiden inzameling van drankenkartons. Resultaten en conclusies vindt u in een factsheet, dat aan alle gemeenten is toegestuurd. PRN is blij met de inzet van gemeenten. Zij vraagt hen om hun blijvende medewerking bij het communiceren van de scheidingsregels van oudpapier. De scheidingswijzer van PRN is hiervoor een handig hulpmiddel.

 

Scheidingsregels: wat mag bij het oudpapier?

Hoofdregel: schoon en droog papier/karton mag bij het oudpapier. Niet bij het oudpapier mag: vies of nat papier/karton, en papier/karton met plastic. In de vernieuwde scheidingswijzer van PRN staat het nog simpeler en duidelijker op een rij. Met een verwijzing naar Recycle Manager en naar Milieu Centraal. Download 'm van de site, vertel de scheidingsregels aan uw inwoners, buren, enz., en zorg zo dat u meer en schoon oudpapier inzamelt!

 

 

 

 

Infographic oudpapier = nieuw papier

Wie kennis heeft van het nut van papier scheiden, van de papierkringloop, de scheidingsregels en - heel praktisch - weet waar de papiercontainer staat of wanneer het oudpapier wordt opgehaald, is meer gemotiveerd om zijn oudpapier te scheiden. In deze nieuwe infographic is de info kort op een rijtje gezet: dat maakt communiceren door gemeenten en afvalsamenwerkingsverbanden naar inwoners nog gemakkelijker.

 

 

 

 

Infographic over duurzaam papier en karton

Goede redenen om papier te scheiden zijn er genoeg: het scheelt een berg afval, bespaart hout en energie, en is een 'kleine moeite, groot plezier' voor het milieu. In een infographic worden duurzaamheid van papier en karton en de kringloop duidelijk en aansprekend uitgelegd.
De infographic is beschikbaar in pdf- en eps-bestand (voor drukwerk en digitaal gebruik) en te leen als uitrolbanner (voor open dagen e.d.). Neem contact op met de helpdesk voor de mogelijkheiden. 

 

 

 

Recycling, bos, energie, water, CO2 infographics

Meer weten over kartonnen verpakkingen en duurzaamheid? Procarton heeft infographics over recycling, bos/hout, energie, water, CO2 footprint (Engels). Je vindt ze in Downloads (feiten en cijfers).

 

 

 

 

 

 

Factographic: drankenkartons niet bij oudpapier

factographic: daarom drankenkartons niet bij oudpapierGecombineerde inzameling van drankenkartons met oudpapier betekent voor gemeenten extra sorteerkosten en waardederving van het oudpapier. Deze beide componenten wegen niet op tegen de vergoeding die gemeenten krijgen voor de gescheiden inzameling van drankenkartons. Bekijk en download de factographic. Of lees hier waarom.

De terugslageffecten van gecombineerde inzameling van drankenkartons met oudpapier zijn relatief hoog. Dit blijkt uit het rapport pilot drankenkartons van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (beantwoording aanvullende vragen, 14 mei 2014).

Gemeenten die drankenkartons gescheiden gaan inzamelen, kunnen daarvoor een vergoeding krijgen. Afvalfonds Verpakkingen heeft de inzamelvergoeding voor drankenkartons vastgesteld op € 398,- per ton. PRN is groot voorstander van een inzamelmethode niet met oudpapier, omdat de samenstelling van en de restinhoud in drankenkartons oudpapier vervuilt. Dit verstoort het kringloopsysteem van papier/ karton en het proces van papier maken.

Stichting Hedra heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat gemeenten kunnen gebruiken om inwoners te stimuleren om drankenkartons te scheiden.

PRN helpt gemeenten

PRN helpt gemeenten, afvalsamenwerkingsverbanden en afvalinzamelaars om de papierinzameling verder te verbeteren. PRN biedt kennis, informatie, advies en (gratis) communicatiemiddelen op het gebied van beleidsontwikkeling, operatie (infrastructuur en logistiek) en voorlichting. Laat u ook inspireren door goede voorbeelden.

Oudpapier inzameling door verenigingen, clubs: tips & trucs

Oudpapier inzamelen loont, want oudpapier is geld waard. Verenigingen, (sport)clubs, kerken, scoutings, e.d. kunnen een aardig extraatje verdienen door papier in te zamelen. PRN geeft tips & trucs.

Zo wordt papier gemaakt

Het productieproces van papier en karton is in 5 stappen weer te geven. Dit proces maakt deel uit van de gehele kringlooproute van papier en karton. Bekijk en download de uitleg van het productie- en kringloopproces en het schema van het productieproces. En bekijk de uitzending De Papierfabriek van Het Klokhuis.

De kringlooproute van papier en karton

Bekijk en download de uitleg van de kringlooproute van papier en karton. 

 

 

 

Afvalbeheersbijdrage verpakkingen

Ga naar de pagina met informatie over het Besluit beheer verpakkingen 2014 en de afvalbeheersbijdrage verpakkingen.

Meer weten over papier en karton? Vraag de Boekenwurm

De Boekenwurm beantwoordt uw vraagMeer weten over papier, karton en de kringloop? Bekijk de rubriek van de Boekenwurm. Vindt u niet wat u zoekt, stel dan zelf de Boekenwurm een vraag. Hij geeft u snel en deskundig antwoord. Onder meer over de scheidingsregels van papier/karton.