Nederland is wereldkampioen papierrecycling. Jaarlijks recyclen we 2,6 miljard kg van de 2,9 miljard die we gebruiken. Dat is 89% recycling. Maar wat is het nut ervan? Wat gebeurt er met je oudpapier als je het naar de papiercontainer hebt gegooid? En wat krijg je ervoor terug?

Zie hoe een derde van die grote berg oudpapier via de oudpapierondernemingen overzee naar China gaat, om als nieuwe tv-doos weer terug te komen naar Europa. In gewicht is oudpapier ons belangrijkste exportproduct naar China.

Reken mee en leer dat papierrecycling niet goedkoop is, maar het productieproces van papier en karton ook niet. Papier heeft waarde, het wordt meermalen hergebruikt. Zo halen we alles uit het stukje grond met bomen van 3x3 meter, dat nodig is om één kg papier of karton te maken. Papierrecycling is en blijft heel belangrijk. Ook als je je realiseert dat het mondiale papierverbruik jaarlijks een paar procent stijgt. Ondanks het digitale tijdperk waarin we leven.

Is oudpapier bankpapier? De Rekenkamer maakt de rekensom. De sportclub die oudpapier inzamelt verdient een aardig zakcentje bij, maar niet iedereen krijgt geld voor zijn oudpapier. Maar het feit dat Nederland wereldkampioen papierrecycling is, is ook wat waard.